*RESURSE WEBmasteri* - un site cu ... resurse !

20101214

DICTIONAR WEB


World Wide Web


De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Termenul World Wide Web [ˌwɝːldˌwaɪdˈwɛb] (abreviat WWW; numit scurt și web, care în engleză înseamnă "rețea" și se pronunță aproximativ 'ueb, cu diftong - într-o singură silabă) este un sistem de documente și informații de tip hipertext legate ele între ele care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet. Documentele, care rezidează în diferite locații pe diverse calculatoare-server, pot fi regăsite cu ajutorul unui URI univoc. Hipertextul este prelucrat cu un ajutorul unui program de navigare în web numit browser care descarcă paginile web de pe un server web și le afișează pe un terminal.
WWW este numai unul dintre multele servicii și aplicații informatice disponibile în Internet. Alte servicii sunt de exemplu: afișarea de informații mai mult sau mai puțin statice cu formă de text, imagini și sunete (așa-numitele pagini web), poșta electronică e-mail, transferul de fișiere de date și informații FTP, chat, aplicații video și video on demand, servicii telefonie și telefonie cu imagine prin Internet de tip VoIP, posturi de radio și televiziune prin Internet, e-commerce, sondări de opinie, răspândirea știrilor prin metode RSS, toate genurile de grafică și muzică, lucru pe un calculator de la distanță prin Internet, grupuri de discuții pe diverse teme, sisteme de jocuri interactive ș.a. Totuși, WWW este cel mai important și mai răspândit serviciu.
Istoric .  Webul a fost inventat în 1989 la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN)în Geneva (Elveția). Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Această propunere a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.
Primul prototip al acestei colecții (mai întâi în format de text simplu) a apărut nu mult înainte de decembrie 1991, când s-a făcut prima lui demonstrație publică. Studiul a fost continuat prin apariția primei aplicații grafice Mosaic, în februarie 1993, realizată de cercetătorul Marc Andreessen de la centrul universitar National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din orașul Urbana-Champaign din statul federal Illinois, SUA.
În 1994, CERN si M.I.T. au format Consortiul World Wide Web, care are drept obiectiv dezvoltarea Web-ului, standardizarea protocoalelor, si încurajarea legaturilor dintre site-uri. Tim Berners-Lee a devenit directorul acestui consortiu. M.I.T. coordoneaza partea americana a consortiului, iar partea europeana este coordonata de INRIA, centrul de cercetari francez.
În 1995 Marc Andreessen părăsește NCSA și înființează o noua companie, Netscape Communications Corp., care se ocupa cu dezvoltarea de software pentru Web.
Apoi webul a evoluat până la ceea ce este astăzi, un serviciu integrativ și multimedial, având ca suport fizic Internetul.
Tim Berners-Lee și echipa sa au realizat primele versiuni pentru patru componente cheie necesare serviciului web, și anume:
Funcționare . La baza funcționării webului stau 3 standarde, și anume:
  • (HTTP) - HyperText Transfer Protocol, stiva de protocoale OSI prin care serverul web și browserul clientului (utilizatorului) comunică între ele;
  • (HTML) - HyperText Markup Language, standard de definire și prezentare a paginilor web.
  • (URI) - Uniform Resource Identifier, sistem universal de identificare a resurselor din web, folosit pentru a identifica și localiza paginile web;
Următoarele Standarde vin mai târziu:
World Wide Web Consortium (cunoscut și sub denumirea de W3C), care astăzi este condus de Tim Berners-Lee, dezvoltă standardele - HTML și CSS; alte standarde provin din Internet Engineering Task Force, ECMA sau makers ca Sun Microsystems.
Programul de navigare sau browserul cheamă pagina folosindu-se de URI și HTTP, o interpretează conform formatării paginii (hipertext) și o prezintă utilizatorului pe un monitor. Unul dintre principiile Web-ului este modelul client-server, browserul fiind aplicația client iar serverul HTTP (serverul web) fiind aplicația server. Pentru a putea interpreta și reda informațiile sub forma hipertextului, browserul apelează la standardul de limbaj HTML (HyperText Mark-up Language), definit încă de la începtul dezvoltării webului.
În perioada 2004-2005 webul a cunoscut un salt calitativ cu privință la aplicațiile de mare răspândire pe glob, care e cunoscut sub numele Web 2.0.




Sit web


De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Noțiunea sit web provine din expresia engleză web site și desemnează o grupă de pagini web multimedia (conținând texte, imagini fixe, animații ș.a.), accesibile în Internet în principiu orișicui, de obicei pe o temă anume, și care sunt conectate între ele prin așa-numite hiperlinkuri. Diversele situri web pot fi create de către o organizație, o persoană particulară, instituții publice etc. Noțiunea apare în limba română scrisă sub trei forme (fără a exista o poziție oficială care să o favorizeze pe vreuna dintre ele): sit, site (ca în limba engleză) și sait (propusă de lingvistul George Pruteanu).
De obicei un sit web este administrat (creat, întreținut și actualizat) de către un așa-numit webmaster, dar există și alte posibilități:
  • situl web se actualizează automat și permanent pe baza unei baze de date;
  • paginile sale se creează în mod dinamic și automat în funcție de acțiunea utilizatorului în cadrul unei aplicații web;
  • situl web se creează și e administrat chiar de către utilizatorii săi - vezi Web 2.0.
La începuturile Internetului fiecare sit web se accesa prin indicarea adresei sale numerice specifice (adresa IP), de ex. 155.284.317.027. Ulterior pentru siturile web s-au introdus și numele de domenii, care permit indicarea adresei respective în mod mult mai comod, prin cuvinte sau nume ușor de reținut, ca de exemplu 'www.wikipedia.org'. Adresele de situri web trebuie să fie clar stabilite, unice în lume și chiar garantate pentru posesorul respectiv. Vezi DNS.

Pagina web . Un sit web este alcătuit de regulă din mai multe pagini web. O pagină web este un document creat cu ajutorul limbajului de marcare HTML și (opțional) limbaje de programare cum ar fi PHP, ASP ș.a. fiind accesibil vizitatorilor prin intermediul protocolului HTTP, care transferă informația de la server la browser. Pagina web se numește așa deoarece, afișată pe un monitor, ea se aseamănă cu o pagină de ziar: de obicei paginile web au o lățime care încape în întregime pe ecran. În schimb, pagina poate fi chiar mult mai înaltă (adâncă) decât înălțimea ecranului, ea putând fi totuși ușor afișată cu ajutorul funcțiilor normale ale mausului și browserului folosite, prin "tragere" în sus și în jos. De asemenea, un sit web poate fi vizualizat pe orice dispozitiv conectat la Internet capabil să afișeze informații prin intermediul protocolului HTTP (unele telefoane mobile, PDA-uri, etc.).
Un sit alcătuit din mai multe pagini are de obicei o pagină inițială sau principală numită homepage, de la care pleacă legături către paginile interioare, secundare. Structurile și schemele de "navigare" din interiorul siturilor web sunt foarte diferite, în funcție de scopurile, dorințele și posibilitățile ofertantului de informații. De obicei această homepage este chiar pagina de start a sitului, pe care ofertantul de informații în web o face cunoscută la public drept punct de plecare pentru întregul sit web al său.

Tipuri de site-uri web dupa continut . Siturile web se pot clasifica după o mulțime de factori, dar principalul factor rămâne subiectul de activitate (sau conținutul) sitului. Din punct de vedere tehnologic un sit web poate fi alcătuit din orice tipuri de date și informații statice, camere de discuții, produse și servicii de vânzare, anunțuri, formulare de completat online, sunete digitalizate, clipuri video, imagini statice și animate, efecte speciale, meniuri dinamice și multe, multe altele. Vorbind la un nivel mai înalt, subiectul (tema) unui sit web poate fi: un așa-numit blog, portal web, catalog web, magazin virtual, bancă, universitate virtuală, bibliotecă, enciclopedie virtuală, revistă web, ziar web și aproape orice altceva. Un exemplu de sit web oarecum surprinzător este CouchSurfing, un sistem de mijlocire de locuințe particulare pentru găzduirea pe timpul concediului a călătorilor interesați de contacte cu noi persoane particulare și noi culturi.
Dacă la început nu s-a pus accent prea mare pe latura estetică, în zilele de azi se acordă o importanță din ce în ce mai mare nu numai conținutului de informații al unui sit web, dar și esteticii, dinamicii și atractivității lui.
La ora actuală (2007) Internetul conține sute de milioane de pagini web, pe cele mai variate subiecte și limbi[necesită citare]. În octombrie 2006, Netcraft, o companie de monitorizare a Internetului care produce statistici despre Internet încă din anul 1995, a anunțat că în web există 101.435.235 situri, fiecare cu nume de domeniu propriu unic (față de 18.000 situri în august 1995).

Standarde web . Noțiunea de standarde web reprezintă un termen general pentru standardele formale și alte tehnici specifice care definesc și descriu aspecte ale World Wide Web. În ultimii ani, termenul a fost frecvent asociat cu tendința de însușire a celor mai bune practici standardizate pentru designul, construirea și dezvoltarea paginilor web folosind aceste metode. Organizația ce coordonează aceste standarde este World Wide Web Consortium.
Terminologie si ortografie . Conform ediției [DOOM] din 2005, forma corectă de scriere ar fi "website", "website-ul", "website-uri", pronunțându-se aproximativ 'ueb.sait (2 silabe)[1].
Conform prof. George Pruteanu[2], ortografia cuvântului pe românește (scrierea lui corectă) ar trebui să fie web sait. Acesta argumentează că normele ortoepice ale limbii române impun ca toate cuvintele să se scrie precum se pronunță și invers; scrierea "web site" nu respectă aceste norme, cuvântul "site" chiar însemnând cu totul altceva.
"Sit web", folosit aici, este un alt termen propus, dar încă se mai discută despre care ar fi forma de utilizare cea mai corectă.




Webmaster


De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Webmaster (sau web master) este un cuvânt compus provenit din limba engleză și utilizat și pe românește exact în forma originală engleză, desemnând o persoană (sau un grup de persoane) care se îngrijește de editarea și menținerea actuală a unui sit web.
Pe românește cuvântul "webmaster" devine un substantiv masculin, indiferent dacă webmasterul este o femeie, un bărbat sau un grup: "un webmaster" / "doi webmasteri", forma sa articulată fiind scrisă intr-un singur cuvânt: "webmasterul", respectiv "webmasterii".
În marea majoritate a limbilor, la împrumutarea din limba engleză a multor cuvinte legate de computere și de Internet se folosește exact forma originală a cuvintelor. Se poate urmări această tendință de anglicizare în următoarele limbi: daneză, germană, franceză, italiană, olandeză, română și multe altele.




DEX  dexro.ro
resurse, s.f. 1. Rezervă sau sursă de mijloace susceptibile de a fi valorificate într-o împrejurare dată. ♢ Resurse naturale = totalitatea zăcămintelor de minerale şi de minereuri, a terenurilor cultivabile, a apelor şi a pădurilor de care dispune o ţară. Resurse de (forţe de) muncă = totalitatea persoanelor care au vârsta şi sunt capabile de muncă, precum şi a persoanelor în vârstă apte de muncă, care pot fi sau sunt ocupate într-o ramură a economiei. 2. Durată de timp în ore de zbor admisă pentru utilizarea normală a unui avion între două reparaţii generale sau între două revizii. – Din fr. ressource.
RESÚRS//Ă ~e f. mai ales la pl. Totalitate a surselor sau a rezervelor care pot fi valorificate. ~e materiale. ~e de muncă. /<fr. ressourse



Consultati si :
JJSOFT.RO-DICTIONAR TERMENI WEB





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Detect yahoo invisible